English flag

Joó Zoltán, oltár és táblakép festő

In front of St. Catherine chapel

Joó Zoltán mesterének Péli Tamást tekinti, akitől nem csak a művészettel, az alkotással kapcsolatos szemléletmódot kapta, hanem a Porti becenevet is. Ma is a francia királyi testőr, Porthos nevének rövidítését használja a képei szignálásához.

Jelentős köztéri alkotásai a Veresegyházról készített, 20 négyzetméteres kazettás mennyezet Veresegyház Fő terén és az öt négyzetméteres Szent Katalin oltár, Telkibányán, a Szent Katalin kápolnában.

Olajfestményeinek jellegzetes alakjai a bibliai, mitológia alakok. Luther Márton életéről készül különleges sorozattal készül a reformáció 500 éves jubileumára.

Táblaképei jelentős részét a középkori kazettás mennyezetek sajátos képi világa és hangulat ihlette.

Faragványai, szobrai sokban hasonlatosak a táblaképeihez, ugyanazon témát síkban és térben is megfogalmazza. A szobrok a román-kori szobrokra emlékeztetnek, robosztus formáikkal, ironikus ember és állatábrázolásukkal.

A szépművészeti tevékenység mellett alkalmazott művészeti alkotásokkal is foglalkozik. Különböző felfogásban és technikával készített illusztrációkat versekhez, mesékhez.

Érdekes vállalkozása egy régi műfaj, a festő-asztalos mesterek munkájának megelevenítése, mikor is az alkotó a maga által készített faszerkezetekre festett képeket. A festett szerkezet így nemcsak része volt az épületnek, de díszítette is azt.

Magabiztosan mozog a számítógépes grafikai eljárások s programok között. Az általa kifejlesztett animált, mozgó képeskönyv rendszer egyaránt alkalmas az oktatásban történő felhasználásra és a különböző műfajú nyomtatott könyvek kiegészítéséhez.

Dekorációs falfestményei sajátos eszközei egyrészt a PR tevékenységnek, másrészt különleges lehetősége az otthonok díszítésének. Ezek nyilvánosan megtekinthető példája a veresegyházi Gombai Cukrászdának készített, közel 60 négyzetméteres falfestmény együttes.

The front of St. Catherine chapel